slide4

Υποσπαδίας

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ελληνική λέξη, υπό και σπαδίας (εκ του σπάω - σπω, Μπαμπινιώτης, Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας, σελ 1877) δηλαδή υπό + ρήγμα. Δηλαδή εκβολή του στομίου της ουρήθρας στην κάτω(κοιλιακή) επιφάνεια του πέους.
Διαβάστε περισσότερα για τον υποσπαδία...

slide6
slide7
slide8
slide5
slide3
slide7

Φίμωση

Τι είναι η φίμωση;

Έχει καθιερωθεί να ονομάζουμε φίμωση την «αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου λόγω στένωσης της πόσθης (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο και το πέος)». Μία κατάσταση όμως που ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι φυσιολογική. Στην πραγματικότητα το 95% των αγοριών γεννιέται με αυτή την κατάσταση μια και η στη γέννηση η βάλανος με την πόσθη είναι «κολλημένες» και η διαδικασία της αποκόλλησης γίνεται σταδιακά και αυτόματα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής. Πρόκειται δηλαδή για μία φυσιολογική κατάσταση στα νεογνά και στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα για την φίμωση...

Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Ο όρος Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.
Διαβάστε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος...

slide8

Σύμμειση των χειλέων αιδοίου

Τι είναι η σύμμειση των χειλέων του αιδοίου;

Πρόκειται για την συνένωση των δυο μικρών χειλέων του αιδοίου και κάλυψή τους από μία λεπτή συνήθως μεμβράνη με αποτέλεσμα η είσοδος του κόλπου να είναι κλειστή κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Διαβάστε περισσότερα για την σύμμειση χειλέων...

Κύστη Κόκκυγος


Τι είναι η κύστη κόκκυγος? 

Ο όρος Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.


Από τι προκαλείται?

Δύο θεωρίες έχουν διατυπωθεί:

α) Σχηματισμός κύστης μετά από τη διείσδυση τριχών στο δέρμα
β) Σχηματισμός κύστης κατά τη σύγκλειση της μέσης γραμμής κατά την εμβρυική περίοδο.

Ωστόσο στην εκδήλωση της συμβάλουν τοπικές συνθήκες (έντονη υπερτρίχωση) καθώς και ο τρόπος ζωής (καθιστική ζωή). Η νόσος ήταν συχνή στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο σε οδηγούς αυτοκινήτων.


Εμφανίζεται και στα παιδιά?

Περίπου 2 με 3 στα 1000 παιδιά θα εμφανίσουν κύστη κόκκυγος. Είναι το ίδιο συχνή στα αγόρια και τα κορίτσια ενώ θα εμφανιστεί κατά μέσο όρο στα 15 τους χρόνια (12-19 χρόνια).


Τι συμπτώματα έχει?

Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν επιμολυνθεί. Η μη επιπλεγμένη κύστη γίνεται αντιληπτή από την παρουσία υγρού στο εσώρουχο. Κατά την επιμόλυνση υπάρχει ένα ή συνδυασμός των παρακάτω: Πόνος, ερυθρότητα, διόγκωση, εκροή δύσοσμου πύου ή και αίματος, πυρετός. Σε χρόνιες καταστάσεις υπάρχει συνήθως παρουσία υγρού στο εσώρουχο, υποτροπές ενώ μπορεί να φαίνονται δερματικά στόμια και παρουσία τριχών σε αυτά.


Πως αντιμετωπίζεται?

Στην οξεία φάση το απόστημα αντιμετωπίζεται με διάνοιξη και παροχέτευση του πύου. Στην χρόνια φάση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων.


Άκουσα ότι η επέμβαση είναι επώδυνη και το τραύμα παραμένει για καιρό!!!

Όχι πάντα. Αυτό συμβαίνει με την ανοικτή μέθοδο. Ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία για τα παιδιά. Απαιτεί συχνές επισκέψεις στο ιατρείο. Άλλες κλασικές μέθοδοι με παρόμοια ποσοστά υποτροπών είναι η κλειστή και η ημίκλειστη. Και οι τρείς μέθοδοι έχουν παρόμοια ποσοστά υποτροπών.


Υπάρχουν υποτροπές;

Υπάρχει ένα σχετικά υψηλό ποσοστό υποτροπής στα παιδιά ανεξάρτητα με τη μέθοδο(ανοικτή, ημίκλειστη, κλειστή). Εκτός από τη μέθοδο σημασία έχει και η εμπειρία του χειρουργού.


Τελικά ποια είναι η καλύτερη μέθοδος;

Ανοικτή, Ημίκλειστη, Κλειστή , τα αποτελέσματα της κάθε μεθόδου εξαρτώνται από την εμπειρία του χειρουργού, την τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών κ.α παραγόντων. Τα τελευταία χρόνια η κλειστή μέθοδος κερδίζει συνεχώς έδαφος. ειδικά η χρήση LASER ή RF(ραδιοσυχνότητες) προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερα ποσοστά επιπλοκών και υποτροπών. Προσωπικά προτιμώ την κλειστή μέθοδο με την χρήση RF ή LASER σε συνδυασμό με την έκκεντρη συρραφή του τραύματος.


Πότε θα βγω από το νοσοκομείο;

Σε όλες τις περιπτώσεις πλην της ανοικτής μεθόδου συνήθως την ίδια μέρα. Ο πόνος τις περισσότερες περιπτώσεις ελέγχεται με απλά παυσίπονα.


Πως θα περιποιηθώ το τραύμα;

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνει καθαρό και στεγνό. Αν επιλέξατε την ανοικτή μέθοδο θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις και αλλαγές στον γιατρό. Η απομάκρυνση των τριχών (ξύρισμα, χρήση αποτριχωτικών κρεμών, αποτρίχωση με LASER) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις υποτροπές.


Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή τηνwarning ιστοσελίδα έχουν ρόλο ενημερωτικό μόνον. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική οδηγία ή διάγνωση. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Προσοχή!