slide8

Σύμμειση των χειλέων αιδοίου

Τι είναι η σύμμειση των χειλέων του αιδοίου;

Πρόκειται για την συνένωση των δυο μικρών χειλέων του αιδοίου και κάλυψή τους από μία λεπτή συνήθως μεμβράνη με αποτέλεσμα η είσοδος του κόλπου να είναι κλειστή κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Διαβάστε περισσότερα για την σύμμειση χειλέων...

slide8
slide6
slide7

Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Ο όρος Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.
Διαβάστε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος...

slide4

Υποσπαδίας

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ελληνική λέξη, υπό και σπαδίας (εκ του σπάω - σπω, Μπαμπινιώτης, Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας, σελ 1877) δηλαδή υπό + ρήγμα. Δηλαδή εκβολή του στομίου της ουρήθρας στην κάτω(κοιλιακή) επιφάνεια του πέους.
Διαβάστε περισσότερα για τον υποσπαδία...

slide3

Φίμωση

Τι είναι η φίμωση;

Έχει καθιερωθεί να ονομάζουμε φίμωση την «αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου λόγω στένωσης της πόσθης (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο και το πέος)». Μία κατάσταση όμως που ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι φυσιολογική. Στην πραγματικότητα το 95% των αγοριών γεννιέται με αυτή την κατάσταση μια και η στη γέννηση η βάλανος με την πόσθη είναι «κολλημένες» και η διαδικασία της αποκόλλησης γίνεται σταδιακά και αυτόματα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής. Πρόκειται δηλαδή για μία φυσιολογική κατάσταση στα νεογνά και στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα για την φίμωση...

slide7
slide5

Κρυψορχία και άλλες Παθήσεις του Οσχέου


Τι είναι η κρυψορχία;

Η ατελής του όρχεος στο όσχεο. Εμφανίζεται περίπου στο 1% των αγοριών. Συνδέεται με αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας, (ιδιαίτερα όταν εντοπίζεται και στις δύο πλευρές) και ανάπτυξης κακοήθειας στην ενήλικη ζωή.

Πρόκειται για μία κατάσταση που αποτελεί μέρος του συνδρόμου δυσγενεσίας των όρχεων μαζί με τον υποσπαδία, που εμφανίζει αυξημένη συχνότητα παγκοσμίως και φαίνεται να συμμετέχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να προληφθούν.Αναλυτικά θα αναφερθούμε στην ειδική ενότητα.


Σε τι ηλικία εμφανίζεται;

Η "συγγενής" κρυψορχία εμφανίζεται στη γέννηση. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερη ηλικία ενώ αρχικά ο όρχις βρισκόταν σε κανονική θέση και ονομάζεται, στη διεθνή βιβλιογραφία, δευτεροπαθής κρυψορχία(μετά από επέμβαση στη βουβωνική χώρα).


Πως τίθεται η διάγνωση;

Με μια απλή κλινική εξέταση στη γέννηση. Μόλις το παιδί συμπληρώσει 3 μήνες ζωής γίνεται επανεξέταση για να διαπιστωθεί αν ο όρχις βρίσκεται σε κανονική θέση. Αν ο όρχις δεν είναι σε φυσιολογική θέση μετά τις 3 μήνες έχει λίγες πιθανότητες να κατέβει αυτόματα (εξαίρεση αποτελούν τα πρόωρα).


Πότε θεραπεύεται;

Το αργότερο μέχρι την ηλικία των 2 ετών και ιδανικά στο πρώτο έτος της ζωής. Η παραμονή του όρχεος σε υψηλή θέση συνοδεύεται συνοδεύεται από ανατομικές βλάβες στη δομή του όρχεως κάτι που μεταφράζεται σε υπογονιμότητα.


Ποια είναι η θεραπεία;

Χειρουργική. Με διάφορες τεχνικές ο όρχις τοποθετείται στην κανονική του θέση. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Συνήθως το παιδί εξέρχεται την επόμενη ημέρα. Ο πόνος ελέγχεται με απλά παυσίπονα.


Τι είναι ο ανασπώμενος όρχις; Τι ο έκτοπος;

Ο όρχις αν και βρισκόταν αρχικά σε φυσιολογική θέση, κάποια στιγμή εμφανίζεται σε υψηλότερη θέση. Συνήθως σε ηλικίες 3-7 ετών. Ο όρχις κατέρχεται εύκολα με απλό χειρισμό στη φυσιολογική του θέση. Δε χρειάζεται κάποια παρέμβαση παρά μόνο παρακολούθηση. Αν βρίσκεται σε υψηλή θέση ίσως χρειαστεί χειρουργείο(ή ορμονοθεραπεία).
Ο έκτοπος όρχις αποτελεί ανωμαλία καθόδου. Ο όρχις μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε θέση εκτός της φυσιολογικής. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά.


Αψηλάφητος όρχις. Τι ακριβώς είναι;

Η πιο σύνθετη περίπτωση κρυψορχίας όπου ο όρχις κλινικά δε μπορεί να ανιχνευθεί. Μπορεί να είναι στη μία πλευρά ή αμφοτερόπλευρα. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να υποβληθεί σε σειρά αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που θα καθορίσουν την θεραπεία. Στην περίπτωση που βρίσκεται στη μία πλευρά η αντιμετώπιση είναι πιο απλή. Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο θα χρειαστεί λαπαροσκοπική διερεύνηση για διαγνωστικούς ή και θεραπευτικούς λόγους.


Υπερηχογραφική εικόνα επασβεστώσεων.

Συνήθως είναι τυχαίο εύρημα. Σε περίπτωση που δεν συνοδεύεται από άλλη παθολογία στον όρχι δεν χρήζει ιδιαίτερης ανησυχίας.


Τι επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν;

  • Η ατροφία του όρχεος είναι η σημαντικότερη επιπλοκή (εμφανίζεται σε ποσοστό 5% ενώ για δυσκολότερες περιπτώσεις μέχρι 20%). Πρέπει να τονίσουμε ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται όταν ο έτερος όρχις είναι υγιής.
  • Διόγκωση του οσχέου
  • Υδροκήλη

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή τηνwarning ιστοσελίδα έχουν ρόλο ενημερωτικό μόνον. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική οδηγία ή διάγνωση. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Προσοχή!