slide8
slide7
slide5

Υποσπαδίας

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ελληνική λέξη, υπό και σπαδίας (εκ του σπάω - σπω, Μπαμπινιώτης, Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας, σελ 1877) δηλαδή υπό + ρήγμα. Δηλαδή εκβολή του στομίου της ουρήθρας στην κάτω(κοιλιακή) επιφάνεια του πέους.
Διαβάστε περισσότερα για τον υποσπαδία...

Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Ο όρος Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.
Διαβάστε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος...

slide7

Σύμμειση των χειλέων αιδοίου

Τι είναι η σύμμειση των χειλέων του αιδοίου;

Πρόκειται για την συνένωση των δυο μικρών χειλέων του αιδοίου και κάλυψή τους από μία λεπτή συνήθως μεμβράνη με αποτέλεσμα η είσοδος του κόλπου να είναι κλειστή κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Διαβάστε περισσότερα για την σύμμειση χειλέων...

Φίμωση

Τι είναι η φίμωση;

Έχει καθιερωθεί να ονομάζουμε φίμωση την «αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου λόγω στένωσης της πόσθης (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο και το πέος)». Μία κατάσταση όμως που ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι φυσιολογική. Στην πραγματικότητα το 95% των αγοριών γεννιέται με αυτή την κατάσταση μια και η στη γέννηση η βάλανος με την πόσθη είναι «κολλημένες» και η διαδικασία της αποκόλλησης γίνεται σταδιακά και αυτόματα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής. Πρόκειται δηλαδή για μία φυσιολογική κατάσταση στα νεογνά και στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα για την φίμωση...

slide6
slide3
slide4
slide8

Οξεία σκωληκοειδίτιδα


Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;

Πρόκειται για φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης και είναι η συχνότερη αιτία οξείας κοιλίας στα παιδιά. Κάποια στιγμή 7 στους 100 του γενικού πληθυσμού κάποιοι θα νοσήσουν. Στα παιδιά εμφανίζεται κυρίως τη 2η δεκαετία (10-12 έτη). Είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 5 ετών ενώ στη βρεφική και νεογνική ηλικία είναι εξαιρετικά σπάνια.


Τι συμπτώματα έχει;

Προσοχή! Αναφερόμαστε στην τυπική μορφή.

Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα. Αρχικά εμφανίζεται γύρω από τον ομφαλό και σταδιακά μετατοπίζεται δεξιά – χαμηλά. Είναι μικρής έντασης στην αρχή και όχι δυνατός ενώ σταδιακά η ένταση του αυξάνεται. Εκτός του πόνου μπορεί να υπάρχει ένας ή συνδυασμός των παρακάτω:

Έμετοι, Ναυτία, Ανορεξία, Πυρετός (κάτω από 38 C συνήθως), Διάρροια ή Δυσκοιλιότητα. Θα υπάρχουν αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια. Ένα υπερηχογράφημα από έμπειρο ακτινολόγο βοηθά στη διάγνωση.


Πότε θα έρθω στον γιατρό;

Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε ιατρική βοήθεια σχεδόν αμέσως με την έναρξη των συμπτωμάτων κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Όπως κάθε φλεγμονή έτσι και οξεία σκωληκοειδίτιδα εξελίσσεται σε διάστημα ωρών με αποτέλεσμα στα αρχικά στάδια μπορεί η κλινική εικόνα καθώς και η υπερηχογραφική να μην είναι σαφής. Δεν αποτελεί υπερεπείγουσα κατάσταση κ η αναμονή ολίγων ωρών πιθανά να οδηγήσει σε λιγότερη ταλαιπωρία. Η κατάλληλη στιγμή προσέλευσης στο νοσοκομείο είναι περίπου * ώρες μετά την έναρξη οποιασδήποτε συμπτωματολογίας(τάση προς έμετο ή έμετο, πόνος στο στομάχι κλπ).


Το παιδί παρουσίασε ξαφνικά πολύ έντονο κοιλιακό πόνο.

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν έντονα σε μια τέτοια κλινική εικόνα. στην πραγματικότητα όμως αν το παιδί σας παρουσιάσει παρόμοια συμπτώματα σχεδόν αποκλείεται η οξεία σκωληκοειδίτιδα και αν δεν οφείλεται σε συστροφή όρχεος στα αγόρια ή παθολογία απο τα έσω γεννητικά όργανα στα κορίτσια, πρόκειται συνήθως για κάποιο κωλικό οφειλόμενο σε δυσκοιλιότητα.


Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για την μη επιπλεγμενη σκωληκοειδίτιδα είναι χειρουργική. Είναι από τις παθήσεις που μπορεί σχεδόν αποκλειστικά να ολοκληρωθεί λαπαροσκοπικά με τη δημιουργία μιας οπής στο σημείο του ομφαλού αφήνοντας έτσι κανένα σημάδι! (SILS-single incision laparoscopic surgery) Σε πολλά κέντρα του εξωτερικού ακόμα και βαριές/επιπλεγμένες μορφές αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο.
Η σκωληκοειδεκτομή αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες συμφυτικού ειλεού. Οι συμφύσεις στην κάτω κοιλία στα κορίτσια συνοδεύονται με υπογονιμότητα. Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε πως η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, εκτός από το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (που ικανοποιεί περισσότερο το παιδί και τους γονείς), μειώνει τη νοσηρότητα ενώ παράλληλα εξασφαλίζει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχεία ανάρρωση.


Πότε θα βγούμε από το νοσοκομείο;

Ανάλογα με την τεχνική (λαπαροσκοπική ή ανοικτή προσπέλαση), τη βαρύτητα της φλεγμονής. Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς εξέρχονται το πρώτο ή 2ο 24ωρο (ο μέσος χρόνος νοσηλείας παγκοσμίως είναι 20 ώρες περίπου).


Πότε θα συνεχίσουμε τις καθημερινές δραστηριότητες;

Αν η επέμβαση γίνει λαπαροσκοπικά το παιδί την ίδια εβδομάδα μπορεί αν θέλει να πάει σχολείο και  πάει σχολείο και σε 10 μέρες να εκτελέσει αθλητικές δραστηριότητες.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή τηνwarning ιστοσελίδα έχουν ρόλο ενημερωτικό μόνον. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική οδηγία ή διάγνωση. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Προσοχή!