Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Ο όρος Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.
Διαβάστε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος...

slide5

Φίμωση

Τι είναι η φίμωση;

Έχει καθιερωθεί να ονομάζουμε φίμωση την «αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου λόγω στένωσης της πόσθης (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο και το πέος)». Μία κατάσταση όμως που ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι φυσιολογική. Στην πραγματικότητα το 95% των αγοριών γεννιέται με αυτή την κατάσταση μια και η στη γέννηση η βάλανος με την πόσθη είναι «κολλημένες» και η διαδικασία της αποκόλλησης γίνεται σταδιακά και αυτόματα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής. Πρόκειται δηλαδή για μία φυσιολογική κατάσταση στα νεογνά και στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα για την φίμωση...

Υποσπαδίας

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ελληνική λέξη, υπό και σπαδίας (εκ του σπάω - σπω, Μπαμπινιώτης, Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας, σελ 1877) δηλαδή υπό + ρήγμα. Δηλαδή εκβολή του στομίου της ουρήθρας στην κάτω(κοιλιακή) επιφάνεια του πέους.
Διαβάστε περισσότερα για τον υποσπαδία...

slide6
slide7

Σύμμειση των χειλέων αιδοίου

Τι είναι η σύμμειση των χειλέων του αιδοίου;

Πρόκειται για την συνένωση των δυο μικρών χειλέων του αιδοίου και κάλυψή τους από μία λεπτή συνήθως μεμβράνη με αποτέλεσμα η είσοδος του κόλπου να είναι κλειστή κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Διαβάστε περισσότερα για την σύμμειση χειλέων...

slide7
slide3
slide8
slide4
slide8

Ομφαλοκήλη


Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Ο ομφαλός είναι το σημείο από το οποίο περνούν τα αγγεία που μεταφέρουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που υποστηρίζουν το έμβρυο κατά την ενδομήτριο ζωή του. Μετά τη γέννηση τα αγγεία αποφράσσονται ουλοποιούνται και επιθηλιοποιούνται και ενσωματόνονται στο κοιλιακό τοίχωμα. Στα βρέφη και στα παιδιά της προνηπιακής ηλικίας υπάρχει πάντα ένα πολύ μικρό χάσμα το οποίο κλείνει και είναι άνευ σημασίας. Σε ένα ποσοστό περίπου 20% το χάσμα είναι μεγαλύτερο και αυτό καλείται ομφαλοκήλη. Ονομάζουμε ομφαλοκήλη δηλαδή την παραμονή του ομφαλικού δακτυλίου. Εμφανίζεται στο 20% περίπου των νεογνών ενώ στα πρόωρα είναι πολύ συχνότερη. Περιέχει συνήθως εντερικές έλικες αλλά δεν προκαλεί επιπλοκές.


Πως εμφανίζεται;

Θα παρατηρήσετε μια διόγκωση στο σημείο του ομφαλού η οποία μεγαλώνει με το κλάμα, το γέλιο, το βήχα ή κατά τη διάρκεια των κενώσεων.


Πρέπει να χειρουργηθεί;

Όχι. Πάνω από 90% σε ηλικία 3-4 ετών υποχωρούν αυτόματα. Σαν γενικός κανόνας ωστόσο, χάσμα μεγαλύτερο των 1,5-2 εκατοστών δύσκολα κλείνει και θα χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση. Επίσης αν υπάρχει κλινική συμπτωματολογία , δηλαδή περίσφιξη (εξαιρετικά σπάνιο) η επέμβαση γίνεται νωρίτερα. Η επέμβαση γίνεται συνήθως σε συνθήκες ημερήσιας νοσηλείας και το παιδί εξέρχεται την ίδια ημέρα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μίση με μία ώρα. Στα πλαίσια της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν υπάρχει εμφανής μετεγχειρητική ουλή. Όπως και στις περισσότερες μικρές επεμβάσεις ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται πόνο μετεγχειρητικά.


Είναι η χειρουργική αποκατάσταση η μόνη μέθοδος?

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η έγχυση φαρμακευτικών ουσιών. Ωστόσο η μέθοδος έχει ενδείξεις και περιορισμούς. Δεν αποτελεί πρώτη επιλογή καθώς εφαρμόζεται μόνο σε περίπτωση που το παιδί θα λάβει νάρκωση για κάποια άλλη επέμβαση.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή τηνwarning ιστοσελίδα έχουν ρόλο ενημερωτικό μόνον. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική οδηγία ή διάγνωση. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Προσοχή!