slide8
slide4

Σύμμειση των χειλέων αιδοίου

Τι είναι η σύμμειση των χειλέων του αιδοίου;

Πρόκειται για την συνένωση των δυο μικρών χειλέων του αιδοίου και κάλυψή τους από μία λεπτή συνήθως μεμβράνη με αποτέλεσμα η είσοδος του κόλπου να είναι κλειστή κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Διαβάστε περισσότερα για την σύμμειση χειλέων...

slide3
slide7
slide6
slide7

Υποσπαδίας

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ελληνική λέξη, υπό και σπαδίας (εκ του σπάω - σπω, Μπαμπινιώτης, Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας, σελ 1877) δηλαδή υπό + ρήγμα. Δηλαδή εκβολή του στομίου της ουρήθρας στην κάτω(κοιλιακή) επιφάνεια του πέους.
Διαβάστε περισσότερα για τον υποσπαδία...

slide8

Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Ο όρος Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.
Διαβάστε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος...

Φίμωση

Τι είναι η φίμωση;

Έχει καθιερωθεί να ονομάζουμε φίμωση την «αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου λόγω στένωσης της πόσθης (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο και το πέος)». Μία κατάσταση όμως που ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι φυσιολογική. Στην πραγματικότητα το 95% των αγοριών γεννιέται με αυτή την κατάσταση μια και η στη γέννηση η βάλανος με την πόσθη είναι «κολλημένες» και η διαδικασία της αποκόλλησης γίνεται σταδιακά και αυτόματα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής. Πρόκειται δηλαδή για μία φυσιολογική κατάσταση στα νεογνά και στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα για την φίμωση...

slide5

Πυλωρική Στένωση


Τι είναι η πυλωρική στένωση;

Πρόκειται για απόφραξη στην περιοχή του τελικού τμήματος του στομάχου αρχής του δωδεκαδάκτυλου(το αρχικό τμήμα του εντέρου), η οποία απόφραξη προκαλείται από υπερτροφία των μυικών ινών στο σημείο αυτό. Εμφανίζεται κυρίως στα αγόρια, είναι δε συχνότερη στο πρώτο παιδί. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 3ης – 7ης εβδομάδας μετά τη γέννηση, θεωρητικά από 0-3 μήνες. Είναι εξαιρετικά σπάνια μετά το πρώτο τρίμηνο.


Που οφείλεται;

Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Ενοχοποιούνται ωστόσο διάφοροι παράγοντες όπως:

Αλλεργία στο γάλα της αγελάδας, αλλαγή σκευασμάτων βρεφικού γάλακτος, η χρήση αντιβιοτικών από τη μητέρα(3ο τρίμηνο της κύησης) ή το βρέφος.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

 • Έμετοι! Ρουκετοειδείς(μεγάλης έντασης που εκτοξεύονται σε απόσταση)
  • Σταδιακά εμφανίζονται μετά από κάθε γεύμα(στα πρώτα 30 λεπτά μετά το γεύμα συνήθως)
  • Μεγάλης ποσότητας(συνήθως μεγαλύτερης από την προσλαμβανόμενη τροφή)
  • Τροφώδεις (περιέχουν γάλα δηλαδή και ίσως ίχνη αίματος). Ποτέ όμως δεν είναι χολώδεις(πράσινοι, κίτρινοι).
 • Συνεχές αίσθημα πείνας. Το παιδί παρά τους εμέτους τρώει με όρεξη
 • Λιγότερα ούρα και λιγότερες κενώσεις (μειώνεται η συχνότητα αλλαγής της πάνας)
 • Αλλαγή στην σύσταση των κενώσεων(σκούρες πράσινες)
 • Ελάττωση σωματικού βάρους
 • Υπνηλία, νωθρότητα ή έντονη ανησυχία και κλάμα

Η διάγνωση πως θα γίνει;

Με την κλινική εικόνα να θέτει την υποψία ένα υπερηχογράφημα θα απεικονίσει την στένωση. Σπάνια ίσως χρειαστεί ακτινολογική εξέταση.


Η θεραπεία ποια είναι;

Όπως έχει αναφερθεί η πάθηση είναι χειρουργική.


Η επέμβαση θα γίνει άμεσα;

Συνήθως όχι. Τα παιδιά είναι συνήθως αφυδατωμένα και μεταβολικά ασταθή. Με την εισαγωγή στο νοσοκομείο θα αρχίσει η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Παράλληλα θα γίνει αιματολογικός έλεγχος ο οποίος ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί μετά από κάποιες ώρες.


Πόσο θα περιμένουμε;

Μέχρι να ανταποκριθεί στη θεραπεία, συνήθως μερικές ώρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το παιδί θα παραμένει νηστικό, θα λαμβάνει ενδοφλέβια υγρά, και θα τοποθετηθεί ρινογαστρικός σωλήνας. Μόλις η κατάστασή του βελτιωθεί θα οδηγηθεί στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.


Τι επέμβαση θα γίνει ακριβώς;

Το 1912 ο Ramstedt παρουσίασε μια τεχνική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με άριστα αποτελέσματα. Γίνεται μια τομή 3-4 εκατοστών στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Εκτελείται μυοτομή του υπερτροφικού μυϊκού χιτώνα χωρίς να ανοιχτεί ο αυλός.


Γίνεται λαπαροσκοπικά;

Ναι. Η τεχνική της μυοτομής είναι η ίδια εκτελείται όμως με ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία μικρής διαμέτρου. Παρουσιάζει το ίδιο ποσοστό υποτροπών και επιπλοκών με την ανοικτή μέθοδο ενώ παρουσιάζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ταχεία ανάρρωση. Τέλος στα πλαίσια της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής από το 1986 οι Tan & Bianchi δημοσίευσαν μια νέα τεχνική στην οποία η προσπέλαση γίνεται από τον ομφαλό. Και αυτή η τεχνική έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, συνοδεύεται όμως με μεγαλύτερο ποσοστό διαπύησης και διάσπασης τραύματος.


Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές;

Αιμορραγία, υποτροπή – ατελής πυλωρομυοτομή, διάτρηση στομάχου, διαπύηση τραύματος. Όλες εμφανίζονται σε πολύ μικρό ποσοστό.


Ποτέ θα αρχίσει να σιτίζεται; Πότε θα βγει από το νοσοκομείο;

Σε λίγες ώρες αφαιρείται ο ρινογαστρικός σωλήνας και αρχίζει σταδιακή σίτιση. Όταν λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα υγρών αφαιρείται ο ορός. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αναγωγές και έμετοι μετά την επέμβαση. Αυτοί είναι μικρής ποσότητας και δεν έχουν σχέση με τη νόσο. Συνήθως μετά από 48 ώρες το παιδί πηγαίνει σπίτι.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή τηνwarning ιστοσελίδα έχουν ρόλο ενημερωτικό μόνον. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική οδηγία ή διάγνωση. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Προσοχή!