Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Ο όρος Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.
Διαβάστε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος...

slide7
slide6
slide3

Υποσπαδίας

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ελληνική λέξη, υπό και σπαδίας (εκ του σπάω - σπω, Μπαμπινιώτης, Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας, σελ 1877) δηλαδή υπό + ρήγμα. Δηλαδή εκβολή του στομίου της ουρήθρας στην κάτω(κοιλιακή) επιφάνεια του πέους.
Διαβάστε περισσότερα για τον υποσπαδία...

Σύμμειση των χειλέων αιδοίου

Τι είναι η σύμμειση των χειλέων του αιδοίου;

Πρόκειται για την συνένωση των δυο μικρών χειλέων του αιδοίου και κάλυψή τους από μία λεπτή συνήθως μεμβράνη με αποτέλεσμα η είσοδος του κόλπου να είναι κλειστή κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Διαβάστε περισσότερα για την σύμμειση χειλέων...

slide7
slide4
slide5

Φίμωση

Τι είναι η φίμωση;

Έχει καθιερωθεί να ονομάζουμε φίμωση την «αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου λόγω στένωσης της πόσθης (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο και το πέος)». Μία κατάσταση όμως που ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι φυσιολογική. Στην πραγματικότητα το 95% των αγοριών γεννιέται με αυτή την κατάσταση μια και η στη γέννηση η βάλανος με την πόσθη είναι «κολλημένες» και η διαδικασία της αποκόλλησης γίνεται σταδιακά και αυτόματα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής. Πρόκειται δηλαδή για μία φυσιολογική κατάσταση στα νεογνά και στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα για την φίμωση...

slide8
slide8

Συστροφή Όρχεως και άλλες Επώδυνες Παθήσεις


Συστροφή όρχεος

Ο όρχις κρέμεται από ένα μίσχο που λέγεται σπερματικός τόνος και περιλαμβάνει τα αγγεία του. Υπάρχει κάποιου βαθμού χαλαρότητα ωστόσο δεν είναι τόσο χαλαρός ώστε να επιτρέπει μεγάλου εύρους κινήσεις. Σε κάποια παιδιά ο μίσχος αυτός είναι πιο χαλαρός έτσι μπορεί να γίνει συστροφή. Συνήθως συμβαίνει 13-17 ετών. Επίσης συχνά στη νεογνική ηλικία, ενδομήτρια ζωή, αλλά γενικά σε οποιαδήποτε ηλικία. Μερικές φορές προϋπάρχει κάποιος τραυματισμός ή κάποια φλεγμονή. Αποτελεί επείγουσα κατάσταση που αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα ο όρχις θα νεκρωθεί.


Πως παρουσιάζεται

Πόνος έντονος, που μπορεί να αντανακλά και στην κοιλιά(ωστόσο στα μικρότερα παιδιά και τα νεογνά μπορεί να μην είναι το πρωτεύον σύμπτωμα), έμετοι. Πρήξιμο και ερυθρότητα στο όσχεο στην εξέλιξη της νόσου. Σημεία ουρολοίμωξης(συχνουρία, δυσουρία).


Εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Υπερηχογράφημα. Σε παιδιά στην εφηβεία προτιμότερο είναι να γίνει χειρουργική διερεύνηση ειδικά αν υπάρχει αμφιβολία, παρά να χαθεί χρόνος σε εξετάσεις. Μετά την έλευση 6 ωρών από την έναρξη της ισχαιμίας(όχι των συμπτωμάτων απαραίτητα), οι πιθανότητες νέκρωσης του όρχεος είναι >85%. Η θεραπεία είναι χειρουργική με τομή που γίνεται στο όσχεο. Αν ο όρχις είναι νεκρωμένος αφαιρείται(εκτός της περίπτωσης νεογνών με αμφοτερόπλευρη συστροφή). Παράλληλα γίνεται καθήλωση του άλλου όρχι.


Επώδυνη Διόγκωση του οσχέου

Είναι αρκετές οι παθήσεις που προκαλούν οίδημα και ερυθρότητα στο όσχεο, το σάκο που συγκρατεί τους όρχεις. Κοινά χαρακτηριστικά είναι ο πόνος, ότι αντιμετωπίζονται κυρίως χωρίς χειρουργική επέμβαση εκτός από τη συστροφή όρχεος και επί αμφιβολίας της διάγνωσης, πρέπει να γίνει χειρουργική διερεύνηση.


Συστροφή υδάτιδας κύστης (Morgagni)

Πρόκειται για υπολειμματικά στοιχεία εμβρυικής προέλευσης τα οποία σε περίπτωση συστροφής προκαλούν συμπτώματα. Η θεραπεία είναι συντηρητική και μόνο σε περίπτωση αμφιβολίας ή πολύ έντονου άλγους χρήζει χειρουργικής επέμβασης.


Επιδιδυμίτιδα – Ορχεοεπιδιδυμίτιδα

Παρόμοια κλινική εικόνα. Αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Χειρουργική επέμβαση επί αμφιβολίας. Ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις που υπάρχουν υποτροπές. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις από το ουροποιητικό(νευρογενής κύστη, έκτοπος ουρητήρας). Η θεραπεία είναι συντηρητική με χορήγηση αντιβιοτικών.


Ιδιοπαθές οίδημα οσχέου

Σε προεφηβική ηλικία και κυρίως σε ηλικίες 5-6 ετών συνήθως. Υποχωρεί συνήθως σε 1-2 24ωρα. Άλλες παθήσεις που θα αναφερθούν σε ειδικά κεφάλαια είναι η περιεσφιγμένη βουβωνοκήλη, υδροκήλη, πορφύρα.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή τηνwarning ιστοσελίδα έχουν ρόλο ενημερωτικό μόνον. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική οδηγία ή διάγνωση. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Προσοχή!