slide6

Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Ο όρος Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.
Διαβάστε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος...

slide8
slide8

Σύμμειση των χειλέων αιδοίου

Τι είναι η σύμμειση των χειλέων του αιδοίου;

Πρόκειται για την συνένωση των δυο μικρών χειλέων του αιδοίου και κάλυψή τους από μία λεπτή συνήθως μεμβράνη με αποτέλεσμα η είσοδος του κόλπου να είναι κλειστή κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Διαβάστε περισσότερα για την σύμμειση χειλέων...

slide7
slide4
slide3

Φίμωση

Τι είναι η φίμωση;

Έχει καθιερωθεί να ονομάζουμε φίμωση την «αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου λόγω στένωσης της πόσθης (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο και το πέος)». Μία κατάσταση όμως που ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι φυσιολογική. Στην πραγματικότητα το 95% των αγοριών γεννιέται με αυτή την κατάσταση μια και η στη γέννηση η βάλανος με την πόσθη είναι «κολλημένες» και η διαδικασία της αποκόλλησης γίνεται σταδιακά και αυτόματα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής. Πρόκειται δηλαδή για μία φυσιολογική κατάσταση στα νεογνά και στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα για την φίμωση...

slide5
slide7

Υποσπαδίας

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ελληνική λέξη, υπό και σπαδίας (εκ του σπάω - σπω, Μπαμπινιώτης, Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας, σελ 1877) δηλαδή υπό + ρήγμα. Δηλαδή εκβολή του στομίου της ουρήθρας στην κάτω(κοιλιακή) επιφάνεια του πέους.
Διαβάστε περισσότερα για τον υποσπαδία...

Σύμμειση Χειλέων Αιδοίου


Τι είναι η σύμμειση των χειλέων του αιδοίου;

Πρόκειται για την συνένωση των δυο μικρών χειλέων του αιδοίου και κάλυψή τους από μία λεπτή συνήθως μεμβράνη με αποτέλεσμα η είσοδος του κόλπου να είναι κλειστή κατά το μεγαλύτερο μέρος της.


Είναι επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού;

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Είναι ασυμπτωματικές και αποτελεί συνήθως τυχαίο εύρημα σε τακτική εξέταση από τον παιδίατρο ή από τη μητέρα στην αλλαγή πάνας. Εμφανίζεται από 3 μηνών έως 6 ετών συχνότερα όμως μεταξύ 1-2 ετών στο 2-5% των κοριτσιών αυτής της ηλικίας. Μπορεί σε ελάχιστες περιπτώσεις να προκαλέσει δυσφορία τοπικά στο παιδί, τσούξιμο, ή σπανίως ουρολοίμωξη.


Για ποιο λόγο εμφανίζονται;

Ο συνδυασμός 2 μηχανισμών είναι απαραίτητος: Οι τοπικοί παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό της περιοχής του αιδοίου προκαλώντας συγκόλλησησε συνδυασμό με τα – χαμηλά- επίπεδα οιστρογόνων που δε μπορούν να αναστρέψουν αναστρέψουν την κατάσταση.


Ποια είναι η θεραπεία;

Είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό υποχωρεί χωρίς θεραπεία σε μερικούς μήνες. Η αποφυγή προϊόντων που προκαλούν τοπικό ερεθισμό, αφρόλουτρα, μολύνσεων καθώς και η εφαρμογή μιας υδατο-απωθητικής κρέμας για αποφυγή περαιτέρω ερεθισμού της περιοχής είναι αρκετή. Χρήζουν θεραπείας σπάνια σε περιπτώσεις που επιμένουν, τοπικών συμπτωμάτων, ουρολοίμωξης ή επιθυμίας των γονέων. Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική με τοπική εφαρμογή σκευασμάτων οιστρογόνων με πολύ καλά αποτελέσματα. Πολύ καλά αποτελέσματα, με χαμηλότερα ποσοστά ωστόσο εμφανίζονται και μετά από τοπική εφαρμογή σκευασμάτων κορτιζόνης. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί λίγες εβδομάδες και είναι ασφαλής χωρίς επιπλοκές στις περισσότερες περιπτώσεις. Όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες περιορίζονται μετά την παύση της χορήγησης της αγωγής. Η χειρουργική θεραπεία σαν πρώτη αντιμετώπιση δεν έχει θέση. Μπορεί να είναι επίπονη για το παιδί ενώ προκαλεί υπόστρωμα για υποτροπή λόγω των μικροτραυματισμών. Έχει παρατηρηθεί ότι οι υποτροπές μετά τη χειρουργική διάνοιξη είναι περισσότερες. Η χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη σε περιπτώσεις που δεν υποχωρούν με τα συντηρητικά μέτρα, η μεμβράνη είναι ινώδης ή συσσωρεύονται ούρα.


Πως γίνεται η χειρουργική επέμβαση;

Η επέμβαση είναι απλή, διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό της ώρας συνήθως και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο ή υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο. Γίνεται αμβλεία μηχανική αποκόλληση των χειλέων του αιδοίου. Ο ασθενής φεύγει άμεσα για το σπίτι (ή στη δεύτερη περίπτωση μετά από λίγες ώρες).


Υπάρχουν υποτροπές;

Δυστυχώς οι υποτροπές εμφανίζονται σχετικά συχνά περισσότερο συχνά μετά από χειρουργική παρέμβαση. Ωστόσο προεφηβικά ήδη οι υποτροπές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή τηνwarning ιστοσελίδα έχουν ρόλο ενημερωτικό μόνον. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική οδηγία ή διάγνωση. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Προσοχή!